Nagymamáink korában, mikor még nem volt szokás és mód kemencébe hőmérséklet mérőt beépíteni, hagyományos módszerekkel ellenőrizték a sütőtér megfelelő hőmérsékletét. Nagy szerepe volt a megfelelő tapasztalatnak, hiszen a legtöbb alkalommal ellenőrzésre sem volt szükség, mivel az évek során megismeték, megtapasztalták a saját kemence működését. Ehhez sok idő, odaégetett ételek, idegeskedés kellett, melyet könnyen elkerülhetünk. Minden kemence más és más. Nincs két egyforma épített kemence sem, ezért a saját kemencét jól kell ismernünk, hogy megfellően sült, ízletes ételeket készíthessünk benne.

A hőmérséklet mérés segítséget nyújt ebben a folyamatban. Amikor hőmérséklet mérésről beszélünk,megkülönböztetünk sütőtéren történő hőmérséklet mérést, valamit az étel (húsok, rakott ételek, sütemények) belső hőmérsékletének mérését.

A sütőtér hőmérsékletének ellenőrzése

Hagyományosan több módszer is kínálkozik az ellenőrzésre. Ezen tesztek végrehajtásához tulajdonképpen nincs szükség hőmérőre. Előnye, hogy a tésztafélék sütéséhez elegendő információhoz jutunk, ugyanakkor nem határozzuk meg a pontos hőmérsékletet.

 • Liszt próba

Lassú, kímélő felfűtést követően a tésztafélék sütését megelőző ellenőrzés során a sütőtér tiszta aljára szórjunk egy kis mennyiségű lisztet és figyeljük meg, hogy mi történik. Ha a kiszórt liszt lassan aranysárga, barna színűre változik. és nem ég meg, akkor a kemence készen áll a sütésre. Ha a liszt nem barnul, akkor már (vagy még) nem alkalmas a sütő a sütésre, mivel alacsony a hőmérséklete. Amennyiben a liszt hamar megfeketedik, akkor a sütőtér hőmérséklete magas, várni kell a sütéssel.

 • Papír próba

Papírral történő próba hasonló, mint a liszt próba. Kis papírdarabot kell dobni a sütőtérbe és ellenőrizni a bedobott papírt. Ha elszenesedik, vagy belobban, a sütőtér hőmérséklete magas a sütéshez. Hagyjuk hülni ilyen esetben szellőztetéssel. A liszes próba célravezetőbb, tisztább, hiszen nem nem szennyezzük a sütőteret idegen anyaggal és tényleges információt nyújt a lisztből készült ételek sütési hőmérsékletéhez.

Hőmérővel történő mérés

Ahhoz, hogy a sütőtérben lévő hőmérsékletről pontos infomációnk legyen hőmérőt kell használnunk. Kivitelét és használatát illetően több típus jöhet számításba.

 • Kemencébe helyezhető hőmérő

Egyszerű hőmérő, mely általában rozsdamentes fémből készül. Hőmérséklet tartománya jellemzően 0°C – 300°C. Ez a hőmérsékleti tartomány elegendő, hisznen a sütési hőmérsékletnek nem kell ettől magasabbnak lennie. Az étellel együtt a sütőtérbe kell helyezni. A sütőtér hőmérséklete ezáltal könnyen ellenőrizhető. Előnye, hogy hordozható, nem kell beépíteni, így más kemencében történő sütéskor, illetve hőmérő nélküli gázsütőben is használható. Folyamatos ellenőrzés csak üvegajtőval ellátott sütőtérben lehetséges. Ára típustól függően 2500-4000 Ft (2007 évi adat).

 • Kemence ajtóba szerelhető hőmérő

Ezt a típust kemenceajtóba szokás építeni. Akkor mér, amikor az ajtót a kemence szájára illesztjük. Szonda része rövid, általában nem lóg ki a kemence ajtóból. Létezik olyan is, amelyiknek a hátsó oldala a szonda, így vékony ajtóba is könnyen beépíthető. Ennek a típusnak előnye, hogy a sütőtér hőmérséklet változását könnyen nyomon követhetjük, megismerve ezzel kemencénket, valamint az egyes felfűtések hatásának időbeli lefolyását.

 • Kemence falába építhető hőmérő

Tulajdonképen az előző típus hosszú szondával alkalmas kemence falába történő építésre. A beépítésnél ügyelni kell a helyes pozícióra. Hiszen a sütőtérbe be kell érnie. Hőmérséklet tartományának nagyobbnak kell lennie a fixen beépíthető tíusoknak, mert felfűtés során magasabb hőmérséklet is érheti. Ezért felső mérési tartománya 500 vagy 750°C -ig terjed. Ügyeljünk, hogy a beépítés pozíciója olyan legyen, hogy közvetlen láng ne érje a hőmérő szondáját. Ennek érdekében réz cső hüvelybe menetesen illesztve is szokták szerelni. Így a felfűtés alatt akár kivehető a hőmérő. Létezik olyan falba építhető hőmérő is, melyhez vezeték kapcsolódik és a vezeték végén van a hőmérsékletérzékelő szonda. Ezek nagyobb flexibilitást tesznek lehetővé a beépítést illetően.

 • Felületi hőmérséklet mérő

A sütőtér felületének hőmérsékletét lehet vele megmérni. Az alábbi típus digitális kijelzésű. A felületet megcélozva, arra rámutatva meg kell nyomni a gombot, és a műszer digitális kijelzőjén megjeleníti a hőfokot. Ezek a műszerek nem minden esetben mutatnak pontos értéket, mert a hőmérséklet érzékelésüg függ a mérendő felület színétől is. Használatuk nem jellemző kemencés célokra.

 • Hús vagy étel hőmérséklet mérő

A hús hőmérők az étel hőmérsékletét hivatott mérni. Ezt a hasznos hőmérséklet mérőt sütés közben használjuk az ételek állapotának ellenőrzésére. Létezik digitális kijelzésű és egyszerű pár száz forintos analóg műszer is. Mikor a kemencéből kivesszük a húst, vagy egyéb ételt, annak belső hőmérséklet mérésére használjuk. A belső hőmérséklet információt nyújt az étel készültségi fokáról. Leginkább grillezéskor használatos ez a műszer, de hasznát vehetjük kemencés sütések alkalmával is. A hőmérő információt tartalmazhatnak a húsok ajánlott belső hőmérsékletét illetően. Az általában a következő:

 • szárnyasok: 87°C
 • pulyka: 82°C
 • sertés, marha jól átsütve: 77°C
 • sonka, marha közepesen átsütve: 71°C

.