Sok szeretettel köszöntök mindenkit, aki a búbos kemence, vagy általában csak a kemence után érdeklődik és megfogta ennek a varázsa. Szeretnék ezzel a kis cikkel kedvet csinálni a kemenceépítéshez és a sütéshez, főzéshez!

 

Kovács Zsolt vagyok, engem is magával ragadott a kemence látványa, amikor Orfűn jártunk pár évvel ezelőtt és ott volt egy Muskátliskert nevű hely. Itt kb. 10 féle különböző kemence volt az udvaron felépítve és egy idős asszony az egyik kemencében sütötte az isteni finom omlós friss meleg kenyérlángost, melyet fokhagymás zsírral lehetett megkenni.

{loadposition kedvcsinalo}

Nekem annyira ízlett s ez a falusi feeling úgy magával ragadott, hogy elhatároztam nekem is kell otthonra egy kemence! Na így kerültem először közeli kapcsolatba a kemencével. Ezt a helyet jó szívvel ajánlom mindenkinek aki a téma iránt érdeklődik (http://www.orfumuskatli.hu/)

Ezek után elolvastam minden szakirodalmat amit találtam, felkerestem néhány népi mesterséget űző embert, kitanultam a mesterséget és nekiálltam az alapozásnak és az építésnek. Én a búbos kemencénél döntöttem a sokféle típus közül.
Aki hagyományos búbos kemencét szeretne építeni, annak azzal kell számolnia, hogy abban keményfával nem szabad tüzelni. Ekkor jön a kérdés: de akkor mivel? Régen ezekben a kemencékben szőlővenyigével, vagy kukorica szárral, vagy amit én is használok fenyődeszkával tüzeltek. Ugyanis ezek a tüzelőanyagok kis kalóriával égnek (ez azért jó nekünk mert nem repeszti szét a búbot a nagy hő), másrészről viszont nagy lánggal égnek (ez pedig azért jó, mert a magas búbot is képes felmelegíteni). Nem nehéz kitalálni, hogy a keményfa nekünk miért nem felel meg a sárral tapasztott kemencénkhez! A búbos kemence az alföldön terjedt el, valószínüleg azért mert itt jó minőségű agyagot lehet fellelni! De hogy ezt az alakzatot hogyan találták ki az alföldiek nem tudni. Manapság nagy divatját éli ismét a kemence, ahogy az kiderült, mivel Sabján Tibor: A búbos kemence című könyvét nagyon hamar elkapkodták és után kellet nyomtatni. Ez a könyv alapmű a kemence építéshez és nagyon jól összeszedett kis műremek! Sárkemencéket már az árpád korban is építettek, igaz ezek többnyire félgömb alakúak voltak, nem pedig levágott kónusz forma. Formától függetlenül ezeknek a kemencéknek alapanyaga az agyag, ami akkor megfelelő ha nem repedezik ki és olyannyira tapad hogy két kisméretű tégla közé kenve 5 perc múlva a felső téglát felemelve az alsótól nem válik el, vagyis egybeköt. Ha beszereztük az agyagunkat, akkor 4 padlót élére állítva  és összeszögelve indulhat a taposás! Az agyagot törekkel keverve használhatjuk téglák közé kötőanyagnak és hosszúszárú szalmával pedig búbot csinálhatunk a vesszőváz köré rakva!

Ha valaki kedvet kapott egy kis agyag taposáshoz és szeretne kemencében sült kenyeret enni látogasson el a Kacár Tanyára Szokolyára (http://www.kacartanya.hu/).

Remélem felkeltettem az érdeklődését mindenkinek aki ezt elolvasta és kívánok jó építést és jó étvágyat! Amennyiben valakit érdekel az építés, nézze meg a honlapomat: http://www.bubos-kemence.hu/ !

Szerző: Kovács Zsolt (kemenceszsolti@citromail.hu)