Még 2009-ben fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy jó lenne építeni egy kerti kemencét, ami azon kívül, hogy segítene megvalósítani saját gasztronómiai elképzeléseimet, még a nyári falusi turizmus egyik plusz szolgáltatásaként is jelentkezhetne…

Magamból kiindulva arra gondoltam, hogy próbálják ki magukat a kemence előtt a vendégeim is, repüljenek vissza az időben, fűtsék fel a kemencét, „bajlódjanak” az étel elkészítésével, ami a végén (ha nem ég szénné) úgyis nagyon finom lesz, mert megdolgoztak érte!

A gondolat sokáig érlelődött bennem, közben az ismerőseim körében épült 1-2 kemence, ami egyre izgatottabbá tett, hogy el kellene már kezdeni az építkezést, de utólag azt mondom, nagyon jól tettem, hogy nem kapkodtam el az álmaim megvalósítását. Lassan már a kemence építése is olyan, mint a foci, Magyarországon mindenki szakértője a dolognak és nagyon okos tanácsokkal tudják ellátni az embert. Ezeket tudni kell szelektálni, mert olyan kemence még nem épült, ami megfelelne az összes „szaktanácsadó” elképzelésének. Mikor először bedobtam a családi köztudatba, hogy én is szeretnék egy kemencét az udvarra, akkor volt, aki hülyeségnek tartotta, volt aki örült neki.

„Vályog van, cserép van, nagyméretű tégla van, egyedül a mesternek kell fizetni egy kicsit!” Ez a mondat nagy segítségemre volt, hogy bele merjek vágni az építkezésbe, még akkor is, ha gyakorlatilag egy szava sem igaz! Közben nem telt el nap, hogy ne érlelgettem volna a gondolatot a fejemben, és ne nézegettem volna az interneten már elkészült kemencék képeit. Első lépésként 2010 őszén vásároltam a tiszafüredi téglagyár bontásából 300 db nagyméretű téglát, gondolva arra az esetre is, hogy ebből még a gyűjteményembe is marad néhány hibátlan darab. Vártam már, hogy vége legyen a télnek és elmúljanak a fagyos reggelek, mert tudtam, hogy akkor hozzá lehet látni az építkezéshez. Persze nem teltek haszontalanuk a várakozás napjai sem, számtalan kemencéről nyomtattam ki képet és próbáltam elképzelni, hogy miként festene az udvarunkban, de valami miatt egyik sem illett a képbe. Rajzolgattam, tervezgettem – a magam módján – és úgy döntöttem, hogy kezdjük el végre!

A legelső lépésben meg kellett találni, hogy hol legyen a kemence! Egy szépen kialakított, öntözőrendszerrel betelepített kertben ez nehezebb feladat, mint gondolnánk, de végül kijelöltem a helyét.

 

Mikor megszületett a végleges hely, akkor szóltam a kemenceépítő mesternek (aki a településünkön nagyon sok kemencét rakott már) és elmondtam neki az elképzeléseimet, ő pedig felvázolta, hogy mekkora hely kell minimum az építéshez. Kimértük, hogy milyen alapot kell kiásni. Alapvetően az egész kemencét egy emberrel szerettem volna megépíttetni, de fogadnom kellett kőművest, aki elkészíti az alapot, a kéményt és a kemence alját, valamint a padkát is megépíti. A kőműves felmérte a terepet, meghatározta az anyagszükségletet és megbeszéltük az építkezés kezdő időpontját. Ekkor szembesültem először azzal, hogy nagyobb fába vágtam a fejszémet, mint ahogy az elején gondoltam.

A kőművesek 780 db nagymérető téglát számoltak, tehát kapásból adódott egy probléma, kellett szerezni 500 db nagyméretű, lehetőleg szép téglát. 2011. április 05 –én elkezdődött az alap kiásása, ami a kémény méreteit tekintve nem volt olyan kis feladat. A kémény alatti résznél 1 méternél mélyebbre kellett lemenni, a búb alatti résznél nem kellett annyira leásni. Zsaluztak, beletették a szakszerűen előkészített betonvasakat és jöhetett a betonozás.

 

Közben versenyt futottam az idővel – a nagyméretű téglákat kerestem, üveget gyűjtöttem, jó minőségű vályog téglát kerestem, kemence ajtót kutattam, az ácsokkal mérettettem fel az anyagszükségletet, bádogossal beszéltem, cserepet rendeltem, építőanyagot hozattam, stb… Mikor elkezdték építeni a kéményt, azon a napon beszéltem a kemence ajtót készítő emberrel, hogy milyen méretű ajtóra is lenne szükségem, ami éppen az utolsó pillanatban készült el.

Közben az udvar kezdett csatatérré válni, mindenütt csak a tégla volt, a rengeteg por, ami a vágásából adódott, sóder, föveny, a sitt, szóval hatalmas volt a káosz. Aztán az építkezés közben kiderült, hogy a kéménynek magasabbnak kellene lenni, mint ahogy azt gondoltam először, a kemence padkát is át kellett variálni, amihez még 200 – 220 db tégla kellene! Nem írom le milyen nehézségek árán, de sikerült egy újabb adag téglát szerezni, amivel már be tudták fejezni a kőművesek az építkezést. A kéményre először nem akartam tetőt tenni, de többen javasolták, hogy valamivel fedni kellene, mert az időjárásnak kevésbé lesz kitéve, úgyhogy engedtem az akaratuknak. Ez azzal járt, hogy a kémény tetejét bástya szerűen alakíttattam ki, hogy legyen megfelelő huzat, másrészt pedig ezekre a kiemelkedésekre tudom majd a tetőt rögzíteni, amiről még halvány elképzelésem sem volt, hogy milyen legyen.

 

A kőművesek munkája ezzel véget ért, lássuk milyen anyagszükséglet merült fel eddig:

– 4 m3 sóder

– 1 m3 föveny

– 9 q cement

– 8 szál 6 m-es betonvas (12 mm)

– 1000 db nagyméretű tégla

– 10 szál 6 m-es deszka (12 cm)

– 2 kg 65-ös szeg

– 1 kg kötöződrót

– 1 l Mikro-por

– 1 l Vaporex – bitumenes szigetelő lemez

{loadposition daca1}

Ekkorra kitaláltam, hogyan oldjuk meg a kéményre a tetőt, amit egy tiszafüredi kovácsmester készített el, illetve a megvásárolt lemez elég volt ahhoz, hogy egy tévő ajtót is kiadjon, így az is elkészült.

Anyagszükséglet a kémény fedéséhez, tévőhöz:

– 2 tábla 1,5×2 m-es lemez (3mm)

– 4 db 50 cm-es menetes szár (M12-es)

– 4 db fakötésű alátét

– 4 db anyacsavar

A kemence búbjának elkészítését egy tapasztalt emberre bíztam, aki kizárólag a hagyományos anyagokat volt hajlandó használni (üveg, fahamu, cserép, jó minőség agyagból készült vályogtégla és törek). Bíztam a szakértelmében és a végeredmény is megnyugtató lett számomra. Sajnos a kőművesek után nem tudta azonnal elkezdeni a búb építését a mester, mert az éjszakai és nappali hőmérséklet sem volt olyan magas, hogy megfelelő lett volna a száradás, de türelmes voltam! 2011. árpilis 25-én végre elkezdődött a búb építése!

Előző nap annyi vályogot tört össze a mester, hogy 2 db 50 l-es levágott tetejű hordót teli rakjon vele, amire annyi vizet engedett, hogy ellepje. Ez 1-1,5 napig ázott. Ezen a napon rakta be a kemence aljába az összetört üveget és fahamut, valamint ezek tetejére, nagyméretű téglából kirakta a kemence alját is.

A beáztatott vályogot búza törekkel keverte össze és ezt használta kötőanyagként a cserepekhez. A „sár” keverése, dagasztása természetesen kézzel történt, öröm volt nézni a munkáját!

A két hordóban beáztatott anyag éppen annyi volt, amennyit 1 nap alatt lehetett haladni a búbbal!

Attól függően, hogy milyen idő volt (szeles meleg, vagy hűvös) a következő sorok felrakására 1 vagy 2 nap múlva került sor, addig ázott a vályog. Ezt a munkaműveletet nem lehet sürgetni, türelmesnek kell lenni. A kémény hátsó részén, ahol a búbbal találkozik egy 5-6 cm mély bevésés volt, hogy a búb legyen „belekötve” a kéménybe.

A búb belső része olyan törekes vályoggal lett betapasztva, amihez hagyományos asztali só lett keverve. A búb végső alakját 2011. május 5-én érte el.

Egy nappal később pedig kívülről is be lett tapasztva. Tehát 12 nap kellett, hogy készen legyen! Nézzük milyen anyagok kellettek a búb elkészítéséhez:

– 100 db hódfarkú cserép

– 100 db kiváló agyagos vályog

– 5 zsák törek (búza szalmából)

– Üveg (kb. 10 db 20 l-es vödörrel)

– Fahamu (1,5 zsák)

– 3 kg só

– 0,5 kg erősített 70-es szeg

– 2 szál 6 m-es köracél (10 mm)

A búb félkész állapotában (2011. 04. 21.) az ácsok is elkezdték a munkát, aminek ezért örültem nagyon, mert az eső elől így nem kellett takargatnom a már elkészült részeket. A tető 2 nap alatt készült el. A lambériázásra és a cserép felrakására a második napon került sor. Mivel egy korábbi melléképület építéséről volt kimaradva cserép, szerettem volna azt felhasználni, így olyan cserepet rendeltem kiegészítésként, mint amiből otthon volt.

 

A kemence fölé épített tetőhöz az alábbi anyagok lettek felhasználva:

– 4 db tartó láb (12 cm)

– 4 db 4 m-es gerenda (12×12 cm)

– 1 db 5 m-es gerenda (12×12 cm)

– 5 db 4 m-es szarufa (7,5×15 cm)

– 1 db 6 m-es szarufa (7,5×15 cm)

– 80 fm tetőléc (Bramac)

– 20 fm normál tetőléc

– 15 m2 tetőfólia

– 15 m2 lambéria (12 mm vastag)

– 2 kg 65-ös szeg

– 20 db 200-as szeg

– 12 db állványcsavar (10 cm)

– 20 db facsavar (10 cm)

– Cserép (80 db alapcserép, 10-10 db szegő jobbos-balos, 2-2 szegőzáró jobbos-balos, 18 zárócserép, 10 kúpcserép, 1 db kúpzáró)

Ezzel még mindig nem volt készen az építmény, mert a bádogos csak ezután kezdte el a munkát. A kémény köré kellett szegést tenni, illetve ereszcsatornát szerelt fel a víz elvezetéséhez. Ehhez a következő anyagok kellettek:

– 1 tábla színes alumínium lemez

– 8 m ereszcsatorna (25 mm)

– 2 db „kiköpő” elem

– 2 db hattyúnyak elem

– 2 db lefolyócső

– 8 db csatorna tartó vas

– 4 db csatorna bilincs

A fa szerkezet ugyan gyalult volt, mégis szükség volt a festés előtt egy kis csiszolásra. A natúr fa festését eddig kettő sorral végeztem el. Az első sort fenyő színnel, a második sorral tölgy színt vittem fel. Mindkettő réteg vékony lazúr volt. Terveim szerint majd ősszel kap még egy sor vékony lazúrt. A kemence ajtó és a hamuzó ajtaját matt feketére festettem.

A festéshez használt anyagok:

– 3 l vékony lazúr (fenyő)

– 5 l vékony lazúr (tölgy)

– 1 flakon hőálló festék (matt fekete)

– 1 db 6 cm-es ecset

– 1 db 2 cm-es ecset

A kemence elkészüléséhez kb. 1 hónapra volt szükség. Aki most betoppan hozzánk, biztosan nem mondaná meg, hogy itt építkezés volt, olyan jól sikerült megőrizni és helyreállítani a kemence körüli fű állapotát. Sajnos a kemencében készülő ételekről még nem tudok beszámolót küldeni, ugyanis jelenleg a száradás folyamata zajlik. A búb eddig 2 sor homokos mésszel lett bemeszelve, így még nem olyan szép fehér, mint amilyennek a végső sor meszelés után kell lenni.

Összefoglalva annyit elmondhatok, hogy aki azt gondolja az építkezés megkezdése előtt, hogy gyakorlatilag minden megoldható 1-2 otthon is fellelhető építőanyagból, ami pedig nincs meg otthon, azt gyakorlatilag majdnem ingyen be lehet szerezni – az téved. Valóban volt néhány olyan anyag, amiért nem kellett fizetni, de ez csak töredéke a ténylegesen felhasznált anyagoknak. Nem kellett pénzt adnom a következő anyagokért:

– 300 db nagyméretű tégla

– 100 db hódfarkú cserép

– 100 db vályog

– 5 zsák törek

– üveg

– fahamu

Amint látható, elég rövid a lista! Javaslom, hogy mindenki legyen jóban a szomszédjával, mert az a rengeteg üveg, ami kellett a kemencéhez nem fellelhető egy átlagos háztartásban. Üveget nem visszaváltó alkoholisták ilyenkor előnyben vannak!

A www.kemencebence.hu oldal szerencsére sok hasznos ötlettel, képpel segített, hogy sikerüljön megálmodnom a saját kemencénket, amit ezúton is nagyon köszönök. Már-már természetes, hogy én is Sabján Tibor A búbos kemence című könyvével keltem és feküdtem. Remélem, hogy a beszámolómmal és a képekkel tudok segíteni néhány építkezés előtt álló sorstársamnak. Szándékosan nem írtam árakat, de a felsorolt anyagokból szerintem mindenki ki tudja következtetni, hogy „Mibe van ez nekem!” Aki ennek ellenére kíváncsi rá, annak pedig szívesen elárulom majd! Természetesen igyekszek kimerítő beszámolót küldeni az első sütés élményéről is!

Tisztelettel:

Réti József

 

Könyvajánló (A képre kattintva megrendelhető):

Sabján Tibor - Kenyérsütő kemencék