A történet valamikor 2008-ban kezdődött, mikor ígéretet kaptunk a Diósgyőri vagy Ózdi Acélműből, hogy egy leselejtezett harangkemencét szívesen adnának nekünk, hogy azt az egyetem területén kiállítsuk…

Azt kell tudni a Miskolci Egyetemről, hogy számos leselejtezett gép, vagy alkatrész van kiállítva a Miskolci Egyetem területén, mint például a himbás olajszivattyú, vagy turbinalapátok, -házak, vagy öntőüst. A kemence építésének az ötlete ott kezdődött, mikor nem kaptuk meg végül a beígért kemencét. De hogy hogyan is jött az ötlet, hogy gasztronómiai jellegű hőkezelő berendezést építsünk, arra a mai napig nem tudjuk a választ, de így alakult. Valószínű úgy döntöttünk így, hogy minden koli előtt van bográcsozó, vagy flekkensütő, vagy szalonnasütő, csak a miénk előtt nem volt. Ha pedig kohászok vagyunk, akkor egyértelmű a dolog, hogy itt nem kispályázunk. Ezúton is köszönjük a segítséget minden kedves „kemencebencésnek”, hogy ötleteivel, hozzászólásaival akaratlanul is hozzájárult a kemencénk megépüléséhez. Nem vagyunk aktív írói a kemencebence.hu fórumának, viszont többen közülünk aktív olvasói vagyunk mind a mai napig, amiből az ember mindig tanul újat.

Lássuk, hogy hogyan is lett megépítve ez a kemence. Hozzáteszem, hogy egyikünk sem rendelkezik kőműves vénákkal, de a lelkesedés és a sok-sok olvasás meghozta a gyümölcsét. Azért a legfontosabb dolgokkal tisztában voltunk, hiszen a Műszaki Anyagtudományi Kar hallgatói vagyunk, azaz kohómérnök és anyagmérnök palánták, sokan közülünk ráadásul már végeztünk. Így az általunk tanult dolgokból kiindulva terveztük és kiviteleztük a kemencénket, ami meg kell, hogy mondjuk, megfelel a céljára. A cél a volt, hogy kb. 100 főre is tudjunk benne ételt készíteni, hiszen itt az egyetemen vannak hallgatói összejövetelek, amikor elkell némi étel is a jó hangulathoz.

Az építés

A munkálatok az alapozással kezdődtek, melyet megnehezített a köves és agyagos felület, továbbá az, hogy nem síkban és pláne nem vízszintesen volt a talaj. Illetve az engedélyt a közművek miatt csak ide kaptunk meg, amit mondanom sem kell, hogy milyen procedúra után tudhattunk magunkévá. Nem hiába állami intézmény az egyetem.

{loadposition daca1}

A hierarchia itt is kialakult, természetesen az alsóbb évesekkel ásattuk ki az alapot.

Bontott téglákból gazdálkodtunk, melyeket azért meg kellett tisztítani alaposan. Kb. 600 db-ot hoztunk elsőre, de építés közben még szükség volt úgy 200 db-ra, illetve a tűzteret 200 db új kisméretű téglából raktuk. Így hozzávetőlegesen 1000 db téglára volt szükség, de kijött a grillező is.

A fiúk a bányában dolgoznak…

Megkezdődött az alap lebetonozása. Ezt egy keddi napon kezdtük, az ásást meg a téglatisztítást pedig hétfőn.

Elültettünk egy padot is. Már 2 éve megvettük, csak mindig halasztgattuk, és vártuk a megfelelő pillanatot.

Kész az alap.

A védjegyünk.

A kollégium szobáiból nem okozott különösebb gondot összegyűjteni a kellő mennyiségű üveget. A dolog szépsége, hogy az üveg mennyiségének egyharmada egy szobából került ki, ahol 4-en laktak. Mind a négyen lányok!!!!!

Csütörtökön a zsalukövezéssel folytattuk, addigra jó volt az alap is. A grillező méretét a megvásárolt grillrácsok méretéhez igazítottuk. Azaz a gombhoz vettünk kabátot. 😀

A koli első emeletéről fényképezve a zsalukövezés folyamata.

A zsalukövek által bezárt teret földdel és betontörmelékkel töltöttük fel, de betontörmelékből jutott alaposan a zsalukövekbe is.

A jókedv volt a legfontosabb kísérő jelensége az építkezésnek!!!!

Az egyetemisták kitalálták, hogyan kell üveget aprítani. Betonkeverőben. Kövekkel. Szerencsére a keverő gazdája mit sem sejtett a dologról… Kb. 10 cm magasságú üvegréteggel szigeteltük alulról a tűzteret.

A hülyéskedés ment egész nap.

Szombatra megkötött a zsalukőben a beton, és elkezdtük rakni a kemencét. A hamukihúzó építésével kezdtünk. Minden téglát alaposan beáztattunk beépítés előtt.

A lányok is kivették a részüket a munkából. Érdekes, hogy kevesebbet panaszkodtak a melegre, mint a fiúk.

Épül ez. Itt még hagyományos falazóhabarccsal falazunk. A kéményt is ezzel raktuk.

Kezdi kiadni a kemence alakját az építmény…

A szombati nap el is telt. Pontosan addig jutottunk, ameddig terveztük, bár a végére már besötétedett. Itt már látszik, hogy a kemence ajtónak szánt fémszerkezet milyen nagy. De kell a nagy tepsik miatt. A tűztér alját új téglákkal raktuk és tűzállóhabarccsal kötöttük.

A szombati nap eredménye.

Volt ám saját szakácskülönítményünk. Szombaton marhapörköltet főztek, vasránap pedig chillis babot. Aztán estére hatott is rendesen… Próbáltuk egymást túltenni a chillis bab által okozott akusztikai kisérőjelenségekkel.

Vasárnap a kémény és az ajtószerkezet építésével folytattuk a napot. A kémény tűztér felöli oldalát vízüveges tűzállóhabarccsal raktuk.

Az étvággyal nem volt gond délben…

Elfogytak a téglák. Ezért még hozni kellett. Vagyis bányászni. Az egyetem mögött volt egy épületcsoport, amit mostanában bontottak le. Érdekes, hogy a földben találtuk a legjobb téglákat, amiken még habarcs sem volt, de ezek is elfogytak, így a lányokat kértük meg, hogy pucoljanak meg néhány téglát.

Szépen lassan haladunk. A kémény falazás látható. Már kezdi magát adni a grillező is.

Akik vasárnap visszajöttek a koliba, ezzel a látvánnyal találkoztak először.

Vasárnap délután így álltunk. Itt már áll a munkapult is.

A pocak viselése itt kötelező.

A kémény, és ami mögötte van. Az univerzális szakács. Főz, lapátol, kéményt rak.

A kemence hátulról.

Felkerül a korona is. A bontott téglák között találtunk egy használt, ámbár tökéletes kémény fedlapot, így nem kellett költeni arra sem.

Elkezdtük rakni a sűtőteret. Kissé félő volt, hogy nagy lesz a falon keresztül távozó hőmennyiség. De nem. Remekül megteszi ennyi fal is. A téglákat tűzállóhabarccsal kötöttük meg, – amit már utólag bánva- nem tettünk alakzáró kötésbe, ugyanis kiégetéskor kicsit megrepedt a külső vakolat. Nem vészes, utólag megjavítottuk a csirkehálós módszerrel. Volt sok megoldás a kemencebence.hu fórumán… 😀

Hátulról… Még én is beférnék…

Elölről… Még én is beférnék…

Elkezdett esteledni. De a munka nem állt meg.

Már este van. Sötét. De a lelkesedés nem lohad.

Ez is megvolt, még sincs este. Vagyis már este van, de nem számít.

Még egy kis belső tapasztás a hézagok ellen… Aztán elmegyünk aludni. Másnap befejeztük a grillezőt, de a fényképészünknek már órán kellett ülni, ezért arról a folyamatról nem készült kép.

Nos így néz ki valahogy a berendezésünk. A grillező kéményét egy áthidalóra építettük, mert nem akartunk boltívezni.

Most jönne az, hogy köszönet mindenkinek, aki hozzájárult… stb… Az is jön, de nem sorolnék fel senkit külön, mindenki tudja, hogy ott volt –e vagy nem.

Köszönet mindenkinek!!!

Kiemelten megköszönném a segítségeket a kemencebence.hu összes tagjának, mert az összes tipp, ötlet, kép meg minden ami még itt található, az nagyon sokat segített nekünk. Reméljük, hogy mi is hozzájárulunk a csatolt képekkel egy-két kemence megépüléséhez!

Még egy fontos dolgot említenék meg a kemencével kapcsolatban. Volt avatás is! Még a Miskolci Egyetem Rektora, Dr. Patkó Gyula is megtisztelte az avatást, sőt ő volt aki az egyetemi és a selmecbányai hagyományoknak megfelelően megkeresztelte a kemencét, melyet stílszerűen Bencének neveztünk el. Az avatás előtt két nappal fűtöttük fel először tiszta erőből, melynek során 3 hagyományos tepsi csirke szárnyat sütöttünk, és sikerült. Ez két hétre a megépítés után történt. A szárítást úgy oldottuk meg, hogy minden nap egy kosárnyi fával raktunk némi tüzet benne.

Az avatáson egy nagy menzai tepsiben sütöttünk meg 6-6 csülköt és grillcsirkét jó hagymásan, melyek alá 10 kg krumplit vágtunk. 2 óra alatt megsült benne az egész, de fel is volt fűtve rendesen a tűztér. Mellette még a parazsat is meghagytuk, biztos, ami biztos alapon.

Augusztusban volt a Gólyatábor, melynek során már a tetővel felszerelt kemence adta a hőt a sülendő kajáknak, melyről pár darab fotót beillesztek ide. 5 nagy tepsiben történt a sütés, melyeket cserélgettünk, mikor egy-egy adag kész lett. Kb. 40-45 perc alatt omlósra sültek az 5 napja pácban érő combok, mindannyiunk örömére!

Ilyeneket műveltünk benne…

Ergo MŰKÖDIK!

Nagy tisztelettel:

Szabó Csaba és Miskolci Egyetem E/3-as kollégium Műszaki Anyagtudományi Karos hallgatói

Ha a cikkhez hozzászólást akar írni, kérem jelentkezzen be!

Könyvajánló (A képre kattintva megrendelhető):

Sabján Tibor - Kenyérsütő kemencék