Talán mindenkiben él még egy kicsit a gyermek. Amennyiben így van -és remélem minél többen gondolják ezt- akkor tartsatok velem és családommal!

Talán nem túl szentimentális amit mondok, de mi minden évben nagyon készülünk a karácsonyra. Különböző díszeket készítünk, korábban gyertya- és gipszfigurákat öntöttünk. Aztán egyszercsak szeretett feleségemnek eszébe jutott, hogy sütne mézeskalács figurákat és díszítve majd azokat adjuk a családban mindenkinek ajándékba.

Ekkor még kicsik voltak gyermekeink és mondhatom ennek az ötletnek igen örültek. Teljesen be voltak sózva, hogy ők is díszíthetnek tojáshabbal mézeskalácsot és ezeket kaphatják tőlük ajándékba a nagyszülők és más családtagok. A mai napig – pedig ez már jó pár éve volt – sokat emlegetjük azokat a napokat, amikor a munka végeztével otthon a konyha átalakult kézműves műhellyé. Most megismételtük, csak kemencés háttérrel. Ha valakinek ez eddig is túl csöpögősnek hangzott akkor azt már el se olvassa, hogy mindeközben még karácsonyi zenéket, énekeket hallgattunk, illetve énekeltünk velük mi is. Nagyon bensőségesre sikerültek ezek az esték. Ebből adódóan remélem, hogy majd az én gyermekeim is csinálnak ilyen “elvetemült” dolgokat az ő gyermekeikkel!

{loadposition mezes1}

No de térjünk rá a lényegre, magára a mézeskalács készítésére és annak díszítésére. Az első lépés- persze a nagy elhatározás után- a tészta elkészítése.

Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt
  • 30 dkg méz
  • 30 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 6 db tojás
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 cs. mézeskalács fűszerkeverék (Kotányi)

A lisztet összekeverjük a sütőporral és a fűszerkeverékkel. A mézet és a vajat folyósra melegítjük, majd a felvert tojásokhoz adjuk, simára keverjük majd az előkészített liszthez adagoljuk és tésztává dolgozzuk. Legalább egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Ezt követően egy lisztezett gyúródeszkán addig gyúrjuk míg teljesen sima nem lesz. Aztán sodrófával 3-4mm vastagságúra nyújtjuk. Közben az alját és a tetejét is többször lisztezzük, hogy ne ragadjon le. A már előre odakészített kiszúró formákkal kiszaggatjuk a tésztából a figurákat. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 C fokon sütjük. Nagyon gyorsan sül ezért figyelemmel kell kisérni! Ha túl meleg a sütő – vagy kemence – nagyon megdagadnak a sütemények. Szinte csak száradnia kell akkor a legjobb.

Saját tapasztalatom szerint a kemencében sült kalácskák sokkal szebbek mint a gázsütőben készültek. Ha a sütés előtt a nyers figurák tetejét tojás fehérjével kenjük akkor kész állapotukban gyönyörű aranysárgák és fényesek lesznek.

Miután a kemencéből kivesszük őket hagyjuk egyenes felületen kihűlni, ellenkező esetben deformálódik a kalács és veszít esztétikai értékéből. A gyerekek nagyon szeretik ezeket, mert rögtön meg is eszik, mondván “Úgy sem lehet szépen díszíteni!” Tehát hagyjunk rá egy kis mennyiséget pluszban, hogy legyen ami DEFORMÁLÓDHAT.

Elkészítjük a díszítő habot. Egy tojás fehérjét annyi NAGYON finomra szitált porcukorral keverünk el amennyitől olyan állagú lesz, hogy a habverőről nagyon lassan csorog csak le. Így egy nagyon sűrű krémes állagú habot kapunk. Ez a cukor lehet akár 20 dkg is a tojás fehérjének nagyságától függően. Tegyünk bele kb. 1 teáskanálnyi citromlevet. A kész tojáshabot simítózáras nylon zacskóba kanalazzuk. Ennek az egyik sarkát levágjuk figyelve arra, hogy nagyon kis lyuk keletkezzen rajta mert így lehet szép vékony csíkokat kinyomni belőle. Már el is érkeztünk a legvidámabb részéhez a munkának. Ez maga a díszítés.

Mindenki a saját ötletei, fantáziája szerint díszítheti a kiválasztott figurákat. Hagyjuk a gyerekeket maguktól is dolgozni. Meglátjuk milyen egyéni formákat találnak ki. Lehet egyesével de akár egymás tetejére ragasztva is díszíteni.

{loadposition mezes2}

Ételfestéket keverve a tojáshabba készíthetünk színes megoldásokat is. Ha beszerzünk néhány fajta színes cukorgyöngyöt, francia drazsét és egyéb tortadíszítő cukorkát akkor nagyon egyedi lehet a végeredmény.

Nagyon óvatosak kifúrva karácsonyfadíszeket készíthetünk egy vékony cérna befűzésével.

Ha azt mondom, hogy semmihez nem hasonlítható díszeket kapunk, ráadásul illatosak is, akkor nagyon finoman fogalmaztam!

{loadposition mezes3}

Sok sikert és nagyon jó szórakozást kívánok minden próbálkozónak!

Kemence Baráti Üdvözlettel,

Tu-Ja

www.kemencesmezeskalacs.hu