Kenyérlángos

Hozzávalók:

– 1,7 kg finomliszt (Bl 55)
– 50 g friss élesztõ
– 1 csipet cukor
– 1,5 ek só
– víz
– 5dkg zsírszalonna
– 2 ek olívaolaj
– 1 gerezd fokhagyma
– 2dl tejföl
– 1 csokor friss kapor

Elkészítés

Az élesztõt 150ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztõs vizet, majd további langyos víz hozzáadásával géppel (kenyérsütõ gép, dagasztó funkció 30perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, nem kemény. A tésztát kilapítjuk (kb. 5cm magas), majd a tetejébe apróra vágott (0,5cm) zsírszalonnát nyomkodunk (kb. 30db). 10-15 percig meleg helyen kelesztjük, majd jól belisztezett sütõlapáttal bevetjük a felfûtöt, kitakarított kemencébe. A kemence ajtót a helyére tesszük, majd 30 percig sütjük.

Amikor készen van, félbe vágott fokhagymával bedörzsöljük, majd olívaolajjal egy ecset segítségével bekenjük. Puha, tiszta konyharuhába tekerve 2-3 órát állni hagyjuk.

Pár óra elteltével a kihült kenyeret szeleteljük, tejföllel vastagon bekenjük, sózzuk, tetejére apróra vágott kaprot szórunk.

Jó étvágyat!