Avagy hogyan lehet grillen kürtőskalácsot sütni.

Tu-Ja cikkét azért tettem fel, mert nagyon ötletes, és pár kemence már rendelkezik a sütőtér előtti grill funkcióval is. Sok sikert az utánépítéshez! [Robrt] 

Egyszerre 4 db kalácsot tudunk sütni egy átlag öntöttvas grillsütőn. Esztergáltam 2db sütőfát diófából és 2db-ot cseresznyéből. A dió sokkal jobb, mert a cseresznye tudvalevő, hogy spirálisan megreped. Ez egy ilyen fa. A két vége természetesen nem azonos átmérőjű, hogy a sütés végén a kalácsot le tudjuk csúsztatni a sütőfáról. A grillsütőre popszegecseltem 4 db alumínium támasztékot, a hátsó lemezen pedig fúrtam pár furatot amibe a sütőfa fém vége illeszkedik.

 

A mi sütőfánk méretei: Hossza: 200mm Nyél felőli átmérője 75mm Vég felőli átmérője: 70mm

Sütés előtt olvasztott vajjal megkenjük a fát majd az előre elkészített édes kelttésztát rátekerjük, a végét a rátekert tészta alá visszatűrjük. Erre amiatt van szükség, hogy a sütés közben nehogy letekeredjen a tészta a fáról. Néha azért ez is bekövetkezik, ha túlkel a tészta és ezáltal lágyabb lesz. Ekkor nincs tartása a sütés során. Tehát elég nehéz elsőre eltalálni a tészta keménységét.

Most következik a tészta kristálycukorba forgatása. Ne sajnáljuk tőle, mert minél egyenletesebben takarja be a tésztát a cukor annál finomabb lesz a kész kalács. Aztán már csak a parázsló faszén fölé kell helyezni, megfelelő távolságra tőle nehogy megégjen. Ez már maga a sütés!! Addig tekerjük a parázs fölött amíg csodaszép karamell színe nem lesz . Ha nem túl közel volt a parázshoz akkor mire karamellizálódik a tésztán a cukor addigra biztosan megsül a tészta is. Ha megsült jöhetnek a különböző ízesítések. Mint pl. az ízletes cukrozott kakaó, a varázslatos cukrozott fahéj, vagy a különleges kókuszreszelék, illetve a hazai termésű lágy darált cukrozott dió.

Mondanom sem kell ha ezeket mind magatok sütitek meg és kifinomult ízlésetek szerint “fűszerezitek” olyan élményben lesz részetek, hogy minden barátotok irígykedve hallgatja majd a beszámolót róluk. Aztán meg alig várják majd, hogy mikor hívjátok meg őket is egy kis sütésre. Egyébként a ma divatos csapatépítő tréningnek sem utolsó elfoglaltság. Nálunk az a szokás alakult ki, hogy aki kürtőskalács sütésre jön hozzánk akkor maga süti meg a sajátját. Még jobban is ízlik mindenkinek. Naná hiszen maga csinálta! Így még ha egy kicsit meg is pörköli akkor is hmmm de ízlik!

Hát íme a kürtőskalács receptje.

Hozzávalók: 1kg liszt, 2 db tojás, 4db tojássárgája, 12 kanál porcukor, pici élesztő, csapott kávéskanál só, 1/2 l tej, 12 kanál olvasztott vaj.

Elkészítés módja: A liszthez hozzáadunk 2 egész tojást, 4 tojássárgáját, 12 kanál olvasztott vajat, 12 kanál porcukrot, 2dkg cukorral feloldott éleszőt, 1 lecsapott kávéskanál sót, 1/2 l tejet.

A tésztát jól kidolgozzuk és kelni hagyjuk. Amikor félig megkelt, szeleteket vágunk, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk és az előre elkészített sütőfára egymás mellé spirálisan rácsavarjuk. A tekerés végén a tésztát az utolsó menet alá visszatűrjük nehogy a sütéskor letekeredjen a fáról. A sütőfát előtte olvasztott vajjal kenjük, hogy sütés után könnyen leválljon róla a tészta. Ízlés szerint normál kristálycukorba vagy vanílias kristálycukorba hengerítjük amíg a teljes felülete cukros nem lesz. Ez képezi majd a csodálatos karamell bevonatot a sütés végére. Faszén parázs felett forgatjuk amíg a cukor gyönyörű karamell színű nem lesz. Addigra a tészta is megsül. Aztán már csak az ízesítés van hátra a legnagyobb gyönyör, az evés előtt. Ízlés szerint fahéjas, kakaós, garált diós porcukorral szórjuk. Egyébként minden további ízesítés nélkül is fogyaszthatjuk, így is garantáltan nagyon finom és nem mindennapi süteményt kapunk családunk és barátaink legnagyobb megelégedésére!

Jó étvágyat és szórakozást kívánok!

Szerző: Tu-Ja