Somogy 1948-ból származó címerlevelében látható szőlőfürt arra is utal, hogy e vidék minden nemes ital és étel hazája. E megye, az erdőségek, a vadak, a víziszárnyasok, a halak és a gombák otthona, s azzal a ranggal büszkélkedhet, hogy a középkor uralkodóitól szakácsok kaptak földeket a mai Nagyszakácsiban és környékén. Ugye milyen apró dolgokon múlhat egy település sorsa? Híres királyaink hálásak voltak ínyesmestereik – ízes falatokban, testet öltő – fáradozásaikért.

Asztali Örömök Somogyban rendezvénysorozat

Időpont: 2009. július 30.

Helyszín: Nagyszakácsi 

A rendezvény első napja a a turizmusbarát polgármesterek napja, melynek része délelőtt a pogácsasütők viadala, a polgármesterek saját borainaik versenye, és délután az amatőr főzőverseny a polgármesterek kedvenc ételeiből. Emellett állandó közpkori vásár és népi udvarok várják a vendégeket. Este általában koncertek és tüzijáték gazdagítja a programokat. A Nagyszakácsi rendezvény részeként ez az elő nap az Aszali Örömök Somogyban rendezénysorozat egyik állomása.

Nemzetközi Királyi Szakácsverseny

Időpont: 2009. július 31. – 2009. augusztus 01.

Helyszín: Nagyszakácsi

Nagyszakácsi középkori település, melynek kialakulásában szerepet játszott, hogy királyaink Mátyás és Zsigmond korában itt adományoztak földterületet kiváló szakácsaiknak. A rendezvény ideje alatt megkóstolhatják az elmúlt évek Királyi Szakácsainak ételeit, Királyi Borászok borait, valamint népi udvarokon különféle tájételeket. 

Községünk minden év augusztus első hétvégéjén rendezi meg a “Királyi Szakácsok Nyomdokán” nemzetközi szakácsversenyt, ebben az évben a ÚJDONSÁGKÉNT kerül a programba a rendezvényünk második napján (augusztus 1-én)a reneszánsz falusi ízek bemutatójára, melyen valamennyi megyénk ízelítőt ad helyben készített falusi reneszánsz ízeiből.

2009-ben rendezvényünk pontos dátuma: Július 30-31.- Augusztus 1, csütörtök-péntek-szombati napon lesz.

Program:

Július 30 – TURIZMUSBARÁT POLGÁRMESTEREK NAPJA.

Asztali Örömök Somogyban Amatőr pogácsasütő verseny és polgármesterek kedvencei főzőverseny, valamint a polgármesterek saját termelésű boraik megmérettetése

9,30 órakor Turisztikai Konferencia (meghívottak részére)

10 órától Pogácsasütőverseny

14 órától Polgármesterek csapatainak főzőversenye.

Szakácsudvar. Szártvendégek!

14,00-15 óráig

15-16 óráig

16-17,30 óráig Tihanyi Vándorszínpad Operett műsora

17,30 – 18 óráig

18-19 óráig Eredményhirdetés

19-20,00 óráig

20,00-21,00 óráig

A műsorok egyeztetés alatt!!!

21 órától kifulladásig GESAROL koncert ’60-70-es évek slágereiből

Közben: Tűzijáték A belépés díjtalan ezen a napon! A rendezvény helyszínére gépkocsival behajtani tilos! Jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánunk!

Július 31 – FALUSI ÍZEK KAVALKÁDJA

Valamennyi megyénk falusi reneszánsz ízeinek bemutatója Nemzetközi Szent György Lovagrend találkozó Hagyományőrző pékek találkozója Korabeli gabonaétel különlegességek, Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének bemutatója, Őskultúra, Vásári Játékok, Bóka Bence Reneszánsz Zenekara, Ládafia Bábszínház, Corona Hungarica,bajvívók Hastáncosok, Szabad lovagok rendje középkori tábora.

Ezen a napon a belépő 500.-Ft.

Augusztus 1 – KIRÁLYI SZAKÁCSOK NYOMDOKÁN

10 órakor ünnepélyes felvonulással, megnyitóval kezdetét veszi a XVII. KIRÁLYI SZAKÁCSOK TALÁLKOZÓJA Az elmúlt évek királyi szakácsainak ételeit megkóstolhatják a helyszínen, valamint a rendezvény ideje alatt a Királyi Borászok borait és a népi udvarokon különféle tájételeket. A középkori hangulatról a reneszánsz kultúrát felvonultató programokkal gondoskodunk.

A megnyitót követően 11 órakor Ünnepi Szent Mise lesz a Római Katolikus Templomban.

A nap folyamán a következő programok szórakoztatják a vendégsereget: Nemzetközi Szent György Lovagrend találkozó, Szabad lovagok rendje középkori tábora, Langaléta garabonciások, Gólyalábasok, FrescoBallo zászlóforgatók, reneszánsz táncosok,Iglicek, Ládafia Bábszínház, Őskultúra, Corona Hungarica, Bajvívók, Zalai Gyepűvédők, Dévai Nagy Kamilla

17 órától Királyi asztal megteremtésének ceremóniája

21 órától

Kb. 22 órakor Tűzijáték

A műsorok egyeztetés alatt

Ezen a napon a belépődíj 1000.-Ft 6 éves kortól egységesen!

Parkoló díj: személygépkocsi 500.-Ft, autóbusz 1.000.-Ft A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk! Szállásról információ: 85/322-059. esti órákban hívható. 

Forrás és további információ: http://www.nagyszakacsi.hu/