Tokken! Akkor röviden a készítéséről: Kell hozzá egy kellően nagy méretű (kb.:200x38x3,2cm) szárított bükk vagy éger palló, de arra oda kell figyelni, hogy az erezete lehetőleg keresztbe fusson és ne legyen benne a rönk közepe. Ilyet profi fűrésztelepen, hosszas válogatás után lehet beszerezni. Ha nincs pont ilyen, akkor gondolom könnyebben vetemedik. Fölrajzolod a lapát formáját nyéllel együtt, majd körfűrésszel, dekopirfűrésszel kivágod. Eldöntöd, melyik oldala legyen az alja, mert jobbára csak azon kell dolgozni. Kézi gyalugéppel, sarokcsiszolóba fogatott csiszolóvásznas koronggal a nyéltől sugárirányban haladva kell vékonyítani a lapátfejet, ügyelve arra, hogy a szélei felé fokozatosan vékonyodjon. Nézz meg egy főzőkanalat, az hasonlóan néz ki! Csak keveset fogjon a gyalugép, így nehezebb lesz elrontani. Kell hozzá egy kis érzék, de nem csak avatott szobrászoknak, fafaragóknak sikerülhet. Az éleket le kell kerekíteni, a nyélnél a négyzet keresztmetszetet oválissá, vagy akár egészen körré kell alakítani. Az egészet szép simára kell csiszolni. üdv. delysa butics! kössz 🙂