Pizza kemencében sütve

Hozzávalók (4-6 személyre)

Tészta:
– 80 g friss élesztõ
– 1 csipet cukor
– 1 kg finomliszt (Bl55)
– 2 tk só
– 14 ek olívaolaj

Paradicsommártás (pizzaszósz):
– 200 g sûrített paradicsom (konzerv)
– 3 gerezd fokhagyma
– 5 ek olívaolaj
– 1 tk szárított bazsalikom
– 1 tk szárított kakukkfû
– só, bors

Feltét:
– 15 dkg jó minõségû sonka
– 30 dkg mozzarella
– 15 dkg brokkoli
– 20 dkg csiperke- vagy rókagomba
– 1 db paradicsom
– oregánó

Elkészítés

Az élesztõt 150ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztõs vizet, majd további langyos víz és az olívaolaj hozzáadásával géppel (kenyérsütõ gép, dagasztó funkció 30perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, nem kemény. 1-1,5 óráig meleg helyen kelesztjük.

A pizzaszószt a kelés ideje alatt elkészítjük. Olívaolajon az apróra vágott fokhagymát rövid idejig pároljuk, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet (ha sûrû, vízzel higítjuk). Hozzáadjuk a kakukkfüvet, sót, borsot ízlés szerint. kb. 5-6 percig fõzzük, majd a végén hozzáadjuk a bazsalikomot.

Amikor a tészta megkelt összegyúrjuk, majd négy – vagy kisebb pizzák esetén – hat felé vágjuk. A tésztadarabokat belisztezett nyújtódeszkán vékonyra (kb. 0,5cm) nyújtjuk. A tésztát a jól belisztezett sütõlapátra helyezzük, megkenjük a paradicsomszósszal (szélétõl kb. 2cm-t el kell hagyni, mert megég), majd ízlés szerint rakunk feltétet. Fûszerezzük, és reszelt sajttal borítjuk.

Egy hirtelen mozdulattal az elõfûtött, kitisztított kemence aljára vetjük. Kb. 10 percig állandó ellenõrzés mellett sütjük.

A kemencében parázs mellett sütve a legfinomabb. Körben parázs, középen sül a pizza. A parázshoz közelebb sütve hamarab pirul.

Jó étvágyat!