Ha még nem jártak Északkelet-Magyarország ˝fővárosában˝, Nyíregyházán, annak csodálatos fürdő- és üdülőhelyén, Sóstófürdőn, nem is tudják, hogy Magyarország e tája mennyi kellemes meglepetést tartogat Önöknek! Ha már itt vannak, ki ne hagyják hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeumának, a Sóstói Múzeumfalunak a megtekintését! Múzeumunk nem ˝papucsos múzeum˝: itt a gyerekek labdázhatnak, fogócskázhatnak, megehetik a magukkal hozott elemózsiát (még szalonnát is süthetnek!), s ha a múzeumon kívül a közeli Állatparkot és a fürdőt is felkeresik, egész napos programot és látnivalót biztosít Önöknek Sóstó!

 2009 évi programok:

Téltemetés – Február 28.

Bár még éppencsak befejeződött a farsang, a természet megújulásra vágyik. Télutói népszokás-bemutatónk a szatmári hagyományos dramatikus játékokat eleveníti fel a Nyírség Néptáncegyüttes tagjainak részvételével. Tréfás halottsiratás, állatalakoskodás zajlik a közönség előtt, majd a telet jelképező szalmabábut a résztvevők kíséretében a patakpartra viszik és a vízbe dobják – mintegy elbúcsúztatva a gonoszt, s köszöntve az újat, a tavaszt. A vendégeket kemencében sült pogácsával kínáljuk.

Gergelyjárás – Március 14.

Az iskolások védőszentje, Szent Gergely tiszteletére a hajdani nebulók Gergely napján – a tavaszi szemeszter kezdetén – tanítóik vezetésével végigjárták a falu azon házait, ahol iskolás korba lépő gyerekek éltek, s versek, mondókák segítségével próbálták rábírni őket az iskolába járásra. A jutalmul kapott szalonnát nyársra tűzve, a tojást kosárban vitték magukkal. A szokást a Művészeti Középiskola és Kollégium tanulói elevenítik fel.

Húsvéti készülődés – Április 8-9-10.

A húsvéti locsolkodásra készülve minden nap a hagyományos tojásdíszítési módokat mutatjuk be az érdekődőknek. A viaszolás, a karcolás vagy a rátétes díszítés megtanulásához csupán kézügyesség és néhány tojás szükségeltetik. A foglalkozások résztvevői tojást hozzanak magukkal!

Falusi húsvét – Április 13.

A múzeumfalu évadnyitó legnagyobb programja a húsvét 2. napján megrendezett falusi húsvéti népszokás-bemutató. A Margaréta Néptánccsoport tagjai által előadott húsvéti locsolkodás kiegészül országos népművészeti kirakodó vásárral, kézműves bemutatókkal és a különböző felekezetek húsvéti asztalait bemutató időszaki kiállításokkal.

Majális – Május 1.

A hagyományos egész napos május elsejei folklórprogram (májusfaállítás, néptánc- és népszokásbemutató, kézműves foglalkozások és népművészeti vásár) a természet megújulásának, a tavasz beköszöntének ünnepi eseménye. A programot a Margaréta Néptáncegyüttes közreműködésével valósítjuk meg.

Múzeumi világnap – Május 18.

Az 1970-es évek óta az évnek van egy napja, amelyen külön figyelem fordul a múzeumok felé. A Múzeumi Világnapot idén a Sóstói Múzeumfalu megnyitása 30. évfordulójának szenteljük, s különösen a pedagógusok és az iskoláscsoportok figyelmébe ajánlunk. Múzeumunk ajándéka, hogy e napon minden látogató ingyen tekintheti meg összes kiállításunkat!

Múlt és jelen (autós-motoros találkozó) – Május 24.

A múzeumfaluban már második alkalommal szervezett gépjármű-találkozó nem csupán veterán-összejövetel: a közel 1000 jármű között old timerek éppúgy megtalálhatók, mint vadonatúj motorkerékpár-csodák. A programot sok érdekességen kívül oldalkocsis motorok ügyességi versenye fűszerezi.

Szent Iván-éj – Június 23.

A nyári napfordulót az északi és a szláv népeknél szokásos nagyszabású ünnepség keretében ünnepeljük. A múzeumfaluban immár hagyományosnak tekinthető este kiemelt vendége a Csík Zenekar, amely meglepetés vendéggel áll a közönség elé. A szentiváni tűz mellett a Nyírség Táncegyüttes tagjai mutatják be folklórprogramjukat, s ugorják át a tüzet a közönség vállalkozó kedvű tagjaival együtt. A műsort népi gasztronómiai kóstolók (bográcsgulyás-főzés, kenyérlángos-sütés), bor- és pálinkaízlelgetések egészítik ki.

Országos kádártalálkozó – Július 18-19.

Immár 11. alkalommal rendezik meg találkozójukat hazánk kádárainak vállalkozó kedvű tagjai. A rendezvény mintegy 30 résztvevője szakmai találkozón vesz részt, majd látványos bemutatót tart mestersége fortélyaiból.

Hírös lakodalmak – Augusztus 8.

A több éven keresztül felidézett nyírségi lakodalmat immár harmadik éve más tájegységek lakodalmas játékai váltják fel. Ez évben a palóc lakodalmat idézik fel az észak-magyarországi hagyományőrzők. A program vőfély résztvevői gondoskodnak az esemény szakszerű és tradicionális lebonyolításáról, s a közönség a hagyományos palóc lakodalmi ételeket is megízlelheti.

Kenyérünnep – Augusztus 20.

A nap során a gabonacsépléstől az őrlésen keresztül az új kenyérig kísérhetik végig a gabona útját az érdeklődők. A program keretében református hálaadó istentiszteletre kerül sor a múzeum kisdobronyi templomában.

KGST-Party – Augusztus 22.

Tavaly nagy sikerrel mutatkozott be a rendezvény a múzeumfaluban, így reményeink szerint idén is látványos találkozón vehetnek részt a volt keleti blokk old timer autóinak szerelmesei. Több mint 200 veterán és még ma is üzemben tartott autó gyűlik össze a faluban, s tart nagy figyelmet keltő felvonulást Nyíregyháza utcáin. A második napon a program Napkoron ügyességi versennyel folytatódik.

Kóstolja meg Magyarországot! – Szeptember 18-19.

A rendezvény a népi ételek, agráripari termékek nemzetközi seregszemléje. A több mint 150 magyarországi és szomszédos országokbéli (ukrajnai, szlovákiai és romániai) résztvevő megismerteti a közönséget saját szűkebb pátriája hagyományos ételeivel, melyeket meg is lehet kóstolni, vagy a kicsomagolt termékeket meg is lehet vásárolni. Idén az ungvári Kárpátaljai Szabadtéri Néprajzi Múzeum (az Ukrán kultúra és népszokások múzeuma) lesz a program kiemelt vendége. Képviselői a jármi házunkban megrendezik Florian Zapletal fotóiból összeállított kiállításukat, melyeken Kárpátalja 1920-as, 30-as évekbeli népi építkezése, népi kultúrája elevenedik meg. A ház udvarán hagyományos módon főzött ukrán ételek kóstolójával várják az érdeklődőket.

Márton napi vigasságok – November 7.

E nap régen az új bor és a libákból készült ételek kóstolásával telt. A magyarországi szabadtéri múzeumok közös programja keretében nálunk is számos libás ételt kóstolhatnak, megízlelhetik különféle borvidékek jeles borfajtáit, kipróbálhatják a bodnárok mesterfogásait, kézműves portékákat vehetnek a népművészeti vásáron, próbára tehetik ügyességüket stb.

A műsorváltoztatás jogát a múzeum fenntartja!

Forrás és elérhetőség: www.muzeumfalu.hu

Cím:

Sóstói Múzeumfalu,
4431 Nyíregyháza – Sóstófürdő,
Tölgyes u. 1.
Telefon: 42/479-704
500-552
Fax: 42/479-704