“Egyre nagyobb izgalommal vártam november 13-át, hogy induljunk már kemencézni Szlovákiába. Mint egy gyerek, csak nekem nem volt kit megkérdeznem, hányat kell még aludni, úgyis csak én válaszolhattam volna magamnak. Péntek 13- a babonások szerint nem megnyugtató dátum, vannak olyanok, akik útra sem kelnek e napon. 10 órakor sikerült felnyergelni, irány-darány, cél észak!

Előtte nem ártana lottózni, e jeles dátumon és egyenesen a szerencsejáték Rt. kirendeltségéhez vezetett az utunk. Ki sem töltöm a szelvényt, cseng a telefon:

 – A környéken vagytok még? – Igen – Gyertek haza, kuncsaft van!

A csudába, gondoltam, jó hogy kiteszem a lábam… Egész héten ránk sem nyitják az ajtót, de mit lehet tenni, belőlük élünk, irány haza. Megbeszélés, hogy hétfőn állok a rendelkezésükre … szerencsémre a nénike siet, mert cukorbeteg, ma még nem evett szóval neki sietnie kell, nekem is jobb a hétfő. Azért bent a lakásban leültem a székre egy pillanatra, hogy az átkot, mely szerint vissza fordulni rossz ómen, semlegesítsem.

A Sziszi villa weboldalán, elérhetőség gyanánt csak koordináták vannak, a GPS-nek ennyi is elég. Bepötyögtem és most már nem tarthat vissza semmi. Az út nagy részéről nincs fontos említésre valóm. Mentünk arra, amerre a női hang vezetett. Egészen Szögligetig, ami az utolsó falu magyar oldalon. Itt vége lett az aszfalt útnak. A helyieket kérdeztem, át lehet e menni ezen az úton Szlovákiába. Egy nénike így felelt: – Talán át lehet, de én még soha nem jártam arra. Ez biztató!

Döcögünk tovább és a szembejövő jómunkás embert kérdem hasonlóan: – Ha nyitva a sorompó, át lehet menni, ha nem, én kinyitom maguknak. Szerencsénkre nem kellett igénybe venni segítségét. Sáros, köves, lejtős, meredélyes úton lassan átvánszorogtunk Szlovákiába. Milyen az élet, ha nem megyünk arra, nem látom meg a Szögligeti várat. Eddig soha nem hallottam róla. Derenk romközség mellet is elhaladtunk, amit Horthy romboltatott le, mivel útban volt neki a vadászatok idején. A szlovák oldalon a GPS elfelejti miért is vagyunk itt, meg hogy hol is vagyunk egyáltalán? Szerencsémre van EU térkép is hozzá, tíz perc rábeszélés és kezdi vágni, hogy szeretnék tovább menni az ő segítségével. A határtól kb. 3 km … odaértünk a Sziszi villához.

Elfoglaltuk a kellemes szobánkat, melyben semmi kivetni való nem volt. A házigazda elnavigált minket egy étteremig, ahol megebédelhettünk végre. Szerencsénkre beszéltek magyarul és étlap is volt nekünk szóló. Ez picit oldotta a feszültséget, amit az ember érez idegen helyen, ”idegen” országban. A szállásunkra visszatérve, átsétáltunk a másnapi rendezvény helyszínére. Itt már az előkészületek nagyban tartottak.

{loadposition szad1}

A helyszínről azt kell tudni, hogy egy több száz éves magtár szerű épület és a mellette elterülő almás kert. Tizedet azaz adót szedték itt, ahová beszolgáltatták a terményeket a parasztok. A kialakítása is ezt a funkciót tükrözi. Alul pince rész, itt tárolták a hordókat, felül termények, gabona, gyümölcs raktárak .

Két kemencét építettek fel az almáskertben és egyet a tizedszedő pincéjében, plusz két mobil kemence volt, frissen elkészítve. Az este jó hangulatban, pálinka és borkóstolással telt a házigazdánk jóvoltából. Igazi unikumokat ihattunk: som, kökény, csipkebogyó pálinka személyében. A borokról is érdemes szót ejteni. A talaj mésztufa jellegű, így a déli lejtők egy bizonyos magasságán rengeteg napfényt kapva, este a kőzet felvett meleget leadja, mely által szinte temperált a környezet a szőllőnek. Ideális termőhely. Nem tömeg termelés folyik, hanem családi kispincészetek maximum 1 holdon gazdálkodva készítik a nemes nedűket.

Kemence fedett helyen

Másnap azaz november 14 -e 10 órától volt kezdés meghirdetve. Ekkor még csak szállingóztak a csapatok. Megérkezett első kemencebencés fórumtárs Biatorbágyról , majd fél óra és látom a szürke Fordot magyar rendszámmal. Ez ez csak Robrt lehet. Pacsizkodás után szétválunk … majd újra megszólítanak egy autóból, Vizipoc köszön ránk. Ez öröm ez boldogság!” Tengelic 

Tengelictől picit átveszem a szót (Robrt) … szóval megérkeztünk mi is e jeles napon, pár perces keresgélés után. Tengelic, Vizipoc és Csabi57 kemencés társaimmal hamar összefutottam. Igaz Tengelic közben elkeveredett, de egy közös fotó készült. A kép bal oldalán állok én (Robrt), középen Vizipoc, majd Csabi57, aki nagyon sietett, ezért nem tudott résztvenni a rendezvényen. Akkor vissza is adom a szót…

Robrt, Vizipoc, Csabi57

“A megnyitón, ahol a csapatok bemutatkoztak, elmondták honnan jöttek, mit fognak készíteni, már szép számmal voltunk. Azt nem kell elfelejteni, hogy első alkalommal, hagyomány teremtés céljából rendezték a Szádalmási Kemencés napot, ezért volt picit döcögős az első pár óra. Ahogy a kemencék melegedtek, úgy lett pergősebb, zsírozottabb a rendezvény.

Kemencés kötény 

Szilvi a rendezvény háziasszonya

Mobil kemence beüzemelése

Kiválasztódott a zsűri 11 fő létszámmal. Ebből mi négyen a kemencebencéről: Robrt , Vizipoc , kedves feleségem Erika és én Tengelic. Elmondhatom, hogy a megbízást komolyan vettük. Sorba jártuk a versenyző csapatokat, és kihasználva a helyzet adta előnyöket a legjobb étkeket többször is sorra kóstoltuk.

Tengelic mulattat 

Muszáj volt enni :)

Kóstolás 

Inni is kellett..

Különdíjas káposzta 

Vizipoc dokumentál

Azért, hogy az ízek ne keveredjenek egymással, időközönként meglátogattuk a pince mélyét, ahol egy kedves borász boroshordóból rögtönzött asztalánál bodza pálinkát kóstolgattunk. Majd ugyanazt a pálinkát virággal ízesítve… Nem akarván megbántani szegény bortermelőt a borait is végig nyaltuk… Ezerfürtű, muskotály, Zweiget rosé és ugyanabból vörösbor. Poharazgatva nagy bölcsességek születnek.

Kóstolás

Ezt már elzárták előlünk :)

Sajnos nem emlékszem, mit találtunk a világ dolgaira, de mosolygott mindenki, mert nem tudtuk mi vár még ránk. Sem éhesek se szomjasak nem voltunk ,mire elkezdődött a 10 csapat 10 ételének bírálata. Vizsgálnunk kellett a kűlcsínyt, illatot, ízt, tálalást. Megemlítenék egy párat a teljesség igénye nélkül: Sült kacsacomb párolt káposztával tésztalángossal, 3 féle töltött káposzta, kenyérlángosok, pogácsák, kalácsok, briós juhtúrós és diós-fahéjas, mangalica oldalas és tarja, parasztkrumpilval, házi kenyerek garmadával, fonott kalácsok. Biztos kihagytam valamit…

Ragályi csapat 

Libacomb

Friss kenyér 

Sül a mangalica

Ezt végig enni, inkvizítori mutatvány, de a cél érdekében nem tehettünk mást 🙂 Egy falat étel, egy korty bor.

Az eredményhirdetésre már beesteledett. Két kategóriában, tészta ételek és húsételek versenyeztek, az első három helyezett kapott kupát. A kemencebence.hu Vizipoc jóvoltából felajánlott egy különdíjat is. Nem maradtunk szégyenben, mert kedves Feri barátunk 4 db sütőlapátot csempészett át a jól ellenőrzött határon, melyből kapott a vendéglátónk Szilvi, Robrt ,és én is.

Feri és a lapátok

 Különdíj

 

Eredményhirdetés magyarul és szlovákul

Díjkiosztó

{loadposition szad2}

Díjkiosztó

Különdíj átadása

A negyediket felajánlottunk a nekünk legjobban szimpatikus Szádalmási töltött káposzta készítő csapatnak.

Sajnos eljött a búcsú ideje, barátaim Vizipoc és kedves párja , Robrt és kedves felesége és tündér kisfia haza indultak. Nagyon örülök, hogy személyesen is megismerkedhettünk. Rendkívül szimpatikus, azonos értékrendű vidám emberkékkel volt szerencsénk együtt lenni, szóval jó volt veletek. Picit magunkra maradtunk, de a buli még nem ért véget…

Csoportkép

Megérkeztek a muzsikusok. Három roma srác, ebből kettő nem is beszélt magyarul, de úgy húzták a magyar nótákat és úgy zengett a magtár ott az énektől, hogy eszembe sem jutott, a határ melyik oldalán állok. Majd táncoltunk és énekeltünk, ettünk és ittunk és megint kezdődött előröl minden. Egy kis videó ízelítő:

Közben elkészült a kemencében a cipóba sült csülök és a báránytekercs: Mennyei étkek! Nem is tudom hová fért belénk ennyi kaja… Tovább nem tudom fokozni, kifáradtunk és nyugovóra tértünk.

Muszáj lesz megemlítenem azokat akik nélkül e sorokat nem írhattam volna most le. Pápai Szilvi, aki a szíve lelke kis falujának és kedves párja Lóri, aki szponzora a rendezvénynek és szintén rengeteg munkája fekszik a rendezvény létrehozásában. A kemence építő székely bácsi, aki éjszaka is dolgozott, hogy legyen miben versenyezni. Robrt, aki kitalálta a KEMENCEBENCÉT és általa megépíthettük családi tűzhelyünket mi is . Köszönet nektek, hogy jóérzéssel végigolvassátok botladozó soraim, hogy ellátok jó tanáccsal minket, köszönöm a Jó Istennek, hogy veletek lehetek!

Tengelic “

Köszönöm Tengelic kemencés barátomnak e remek írást, melyet megtördeltem a rendezvényen készített fotóimmal, hogy még jobb képet kapjatok arról, hogy milyen nagyszerűre is sikerült ez a kis rendezvény. 

Persze nem csak a felnőttekre gondolt Szilvi, hanem a gyerekeknek is voltak nagyszerű programok. Kosárba kellett gesztenyét hajítani, majd a nyertes mézeskalácsból készült ajándékot kaphatott. De nagyon ötletes volt a gyerekeknek kitalált gyertyaöntő program, ahol a gyerekek kaptak egy szál “cérnát”, majd ezt kellett belemártani a folyékony állapotban tartott viaszba, majd utána a vízbe. Ezt kb. 500-szor megismételve egyedi módon felépült a gyertya a gyerekek örömére. 

Gyertyakészítés

A rendezvényen profi hangosítás volt egy fedett helyen kialakítva, ahol zenészek húzták a nótát egész nap. Itt hallhattunk egy gyermek előadást is, mely osztatlan sikert aratott az ott lévők körében. A rendezvényen tiszteletét tette egy 70 fős magyar csapat is, akik a határtól gyalog érkeztek, majd evés-ivás után indultak is vissza, mert hamar sötétedett. Én sajnos nem találkoztam velük, mert senkire nem mertem rábízni a Zweigelt rozémat, nehogy eltűnjön, így annak közelében maradtam …

Zene 

Gyermek előadás

A rendezvényen lehetett kapni jóféle pálinkákat, kemencében használatos tárgyakat, egyedi és nagyon finom kézimunkával készített mézeskalácsokat, de nem hiányzott a sokféle finomabbnál finomabb ételek kóstolója, hurka kolbász … minden volt.

Hurka, kolbász ... 

vásár

Edények 

Mézeskalács Tu-Ja -nak fotózva

A rendezvényen találkoztam Bubenkó Gábor úrral, akinek a kenyérsütésről szóló hagyományőrző filmét megjelítettem korábban a kemencebence.hu  oldalon. A film megtekinthető ide kattintva. Gábor most is lelkesen fotózta a rendezvényt, így nem tartom elképzelhetetlennek, hogy további képeket fog megjeleníteni a saját honlapján, ahol többek között Szögliget, Szádvár, Derenk nevezetességeiről, történelmérő szóló írásokat olvashatunk. A honlap ide kattintva tekinthető meg. 

Ezúton mondok köszönetet a szervezőknek fáradságos munkájukért és a remek rendezvényért, külön köszönet Szilviának a meghívásért és a vendéglátásért. És nem felejtem el átadni nektek, hogy a Szádalmásiak üdvözletüket küldik a kemencebence.hu olvasóinak, baráti körének és minden lakójának a mi rántotthús alakú országunknak.

A cikkhez hozzá lehet szólni bejelentkezés után (jobb sarokban fenn). Ha nincs még regisztrálva, akkor megteheti a Regisztráció menü alatt.

Robrt

2009. november 14. 

A II. Tizedbeszedő fesztivál (2010. szeptember 25.) programját itt találjátok az alábbi képre kattintva:

{rokbox size=|fullscreen| album=|demo| title=|II. Tizedbeszedő Fesztivál – Szádalmás| thumb=|images/stories/pdf.gif|}images/stories/szadalmas/Festival2.pdf{/rokbox}

Könyvajánló (A képre kattintva megrendelhető):

Sabján Tibor - Kenyérsütő kemencék