Túl a százon. Miért ez a cím? A végén kiderül. Az is lehet, hogy a címadásban már befolyásol az a pohár Chardonnay amit éppen kortyolgatok… na de rátérek a lényegre.

Szóval egy vasárnapi napon nyakamba vettem a világot és hosszú útnak indultam. Kamerámmal felszerelve meglátogattam a Kelet-Nyugat Nemzetközi Kiállítás és Vásárt Nyíregyházán mintegy 7 km-re otthonomtól. 

A nap végére bölcsebb lettem. Minden megismert kemenceépítésből lehet valami újat tanulni, és én ezen a napon is tanultam. Életszemlélettel, tapasztalattal, új ismeretanyaggal és élményekkel lehetünk gazdagabbak napról napra. Egy okos tanulsággal, hogy miért nem szabad úgy, vagy miért kell így, vagy mit kellett volna még anno. A ház építésre is azt mondják, hogy a második az már sokkal jobban sikerül mint az első, de a harmadik ház lesz csak az igazi. Talán egy kicsit így van ez a kemencével is. Biztosan vagyunk páran, akik úgy gondolják, hogy legközelebb kicsit másképp csinálnák. A jó elgondolás és tervezés az alapja az egész építésnek, ezért álljon itt néhány hasznos ötlet legutóbbi kemenceszemlém tapasztalataiból.

Szép nyári napsütéses napra ébredtem azon a júniusi reggelen … éppen a névnapom utáni napon. Az időtájt zajlott a korábban említett vásár és kiállítás nálunk. Ott találkoztam Kardos Zoltánnal, aki számomra már az újságokból ismerős volt. Kedves, szimpatikus idős bácsi, aki mérhetetlen lelkesedéssel készíti a kemencéket. Megtudtam, hogy a hobbiszámba menő kemenceépítés nem áll messze korábbi foglalkozásától, mivel korábban, a nyugdíjas időszak előtt kőművesként dolgozott. Minden egyes kemencéje más és más. A korábbi kemencék és az évek tapasztalatai mind beépülnek az újonnan épülő sütőalkalmatosságokba.

A kiállításon bemutatott egy kemencét, mely olyan kivitelűre volt elkészítve, hogy egy darus tehergépkocsi emelő villája éppen aláfért és könnyen fel tudta emelni a platóra, így nagyon egyszerűen volt mobilizálható, helyszínre szállítható. Nem utolsó szempont annak, aki nem akar bajlódni az építéssel, de még a szakemberek foglalkoztatásával sem.

A kemence sütőtere hagyomásnyosan készült, tehát a régi, hagyományos  jól bevállt bontott téglékat használta a sütőtér aljára, a sütőtér búbja pedig régi cserépből épült agyag tapasztással. Úgy gondolom a kemenceépítésben ez a két legfontosabb dolog. A többi az körítés. De van itt azért még néhány ötletes dolog…

{loadposition tul1}

Az egész sütőtér egy betonból készült emelvényen van, ami biztosítja a sütőtér munkamagaságát, a kemence stabilitását és a szállíthatóságot. Ezt kívülről lehet festeni, de kővel is ki lehet rakni. Ennek az emelvénynek az oldalában van egy ötletes kis edénytároló. Ide lehet pakolni a kisebb eszközöket, kemencében használatos sütőtálakat, tepsiket. Az elülső részén pedig a sütőtérből kihúzott hamut lehet eltávolítani.

Hogy ne csak kemencézésre tudjuk igénybe venni, a kemence rendelkezik a sütőtér előtti részen, a kémény alatt, egy autófelniből készített tűzrakó hellyel, ami fölött grillezni lehet rácson, vagy éppen nyársra tűzött finomságokat is süthetünk az elemes forgatóval ellátott nyárson. 

Beépített hőmérő mutatja a kemence falának a hőmérsékletét. A hőmérő hosszú spirállal rendelkezik, ami egy kemencefalba épített csőbe van bedugva, így a kemence falának hőmérsékletét mutatja, tehát a hőmérő érzékelője nem érintkezik a közvetlen lánggal. Ez hasznos már a felfűtés folyamán is, hiszen egyszerűen látható, menyire van átmelegedve a sütőtér fala.

Az ajtó szintén ötletes. Hőálló üveg betétes (a külső és a belső is), így sütés közben ajtónyitás nélkül is ellenőrizhető a benne sülő finomság. Hogy honnan lehet ilyet szerezni? … például a méhtelepről a kiszuperált sütők ajtajából.

A kéményben felül keresztben van egy rúd elhelyezve, így szalonna, kolbász és egyéb finomságok füstölésére is alkalmas.

Nekem ezek voltak azok a fontosabb lehetőségek, melyek beépítését érdemes fontolóra venni. De nem szaporítom tovább a szót, hiszen a fentiken kívül sok apró információt és ötletet rejt az alábbi videó, melyet a képre történő kattintással lehet indítani. Jó kemencézést, jó videózást! 

.
Ezúton is köszönöm a beszélgetést Kardos Zoltán kemenceépítő mesternek, aki kemenceépítésben már túl van a százon. Kedves olvasó, kiderült hát miért ez a cím … itt a vége fuss el véle.
Robrt
.
{loadposition tul2}